Rökhund gjorde insats i Täby

Räddningstjänsten i Täby tog under natten till tisdagen hjälp av rökhunden Aron från Stockholms brandförsvar, länets enda utbildade rökhund inom räddningstjänsten.

Med hundens hjälp kunde rök snabbt lokaliseras i ett trapphus i Hägernäs i Täby. De två personer som vistades i den aktuella lägenheten kunde inte själva säga var röken kom ifrån men hunden pekade snabbt ut platsen. En av personerna i lägenheten fördes till sjukhus för kontroll.

Rökunden Aron har tidigare varit med på uppdrag men det här var första gången som det verkligen blev tydligt hur stor hjälp han bidra med, säger Torbjörn Strandberg vid Räddningstjänsten Norr till Radio Stockholm.

Att upptäcka rökutveckling kan vara mycket svårt för brandmännen. Rökhunden kan hjälpa till vid alla möjliga typer av rökutveckling, ett annat exempel är när ett större parkeringsgarage behöver undersökas, säger Torbjörn Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista