Ingen ändring av tolkavtal

De privata språktolkförmedlingarna i vården får fortsätta som förut och det blir inte någon skärpning av villkoren för deras verksamhet, trots omfattande kritik. Politikerna i landstingets hälso-och sjukvårdsnämnd, med moderaterna i spetsen, vill istället försöka få fler att utbilda sig till auktoriserad tolk.

– Vi ska nu be Kammarkollegiet ta tag i frågan och se vad de kan göra, för att idag får man vänta för länge på auktorisation om man är färdigutbildad, säger det moderata landstingsrådet Lars-Joakim Lundqvist.

– Allt färre tolkar och det är fler som vill använda dem, då blir det en väldig stor konkurrens om dem som finns, därför har vi ett önskemål att kammarkollegiet utbildar fler och auktoriserar fler tolkar, säger Lars-Joakim Lundqvist.

Enligt moderaterna är det alltså bristen på auktoriserade tolkar som är problemet. Men en kontroll hos Kammarkollegium, som godkänner tolkar i Sverige, visar att det bara i Stockholms län finns sammanlagt närmare 300 auktoriserade tolkar i totalt 34 språk.

Ingen anstormning
Enligt kanslichef Kerstin Björkholm på Kammarkollegium är det heller ingen anstormning av sökande till nästa tidpunkt för auktorisering i september. Om det är en så krattig brist i Stockholm borde vara det menar hon. Hon tillägger att visst kan fler tolkar bli auktoriserade - men frågan är vem som ska betala.

Kammarkollegium finansieras av staten och de närmaste fem årens tolkauktorisering är redan planerad och klar.

Oppositionslandstingsråd upprörd
Vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord är upprörd. Hon menar att trasslet i språktolkbranschen i Stockholm beror på att man i upphandlingen lagt den ekonomiska ribban alldeles för lågt.

– Det gör att de tolkcentraler vi nu anlitar inte längre använder sig av de auktoriserade språktolkarna, därför att de kan inte kan betala dem på det sätt som de har rätt att få betalt, säger vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista