Personer kedjade fast sig i riksdagshuset

Två personer greps på onsdagen efter en olaglig demonstation i centrala Stockholm. Flera personer kedjade fast sig vid huvudingången till riksdagshuset och krävde att grundaren och tidigare ledaren av kurdiska PKK Abdullah Öcalan skulle släppas ur turkiskt fängelse.

Abdullah Öcalan grundade och var under många år ledare för kurdiska PKK, av många länder klassad som en terroristorganisation.

1999 dömdes han till dödsstraff för inblandningen i militärkuppen i Turkiet i början av 80-talet. Efter påtryckningar avskaffade Turkiet dödsstraff och Öcalan avtjänar nu livstids fängelse.

Demonstranterna på onsdagen kräver att han ska frias, eftersom de anser att han blir illa behandlad i fängelset och tre personer kedjade därför fast sig i entrédörrarna till Riksdagshuset. Ytterligare ett 10-tal anhängare fanns på platsen.

Eftersom att vi har demonstrationsfrihet i landet hänvisades demonstranterna till en annan plats, men när de inte flyttade valde polisen att spärra av området och tillkallade förstärkning eftersom att bråk uppstod. Senare anslöt sig ytterligare demonstranter och fler kedjade fast sig.

Polisen valde att köra bort 12 demonstranter i buss och två personer greps. Båda misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, alltså att de inte flyttat sig. Den ena är också misstänkt för misshandel.