Sex timmars arbetsdag för bilmekaniker

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön blir verklighet för bilmekanikerna på Audi Stockholm i Järva Krog, när företaget vill förlänga öpettiderna i verkstaden.

Enligt marknadschefen Johan Hilmersson var det den bästa lösningen för både företaget och de anställda.

--Vi behöver öka kapaciteten snabbt. Att bygga ut tar för lång tid. Därför har vi sagt att det här är ett bra alternativ. Vi jobbar tre timmar, har rast en halvtimme, jobbar tre timmar, och sedan går vi hem. Vi kör på prov i sex månader för att utvärdera också.

Stort tryck
Trycket på bilverkstaden i Järva krog är stort, och väntas bli ännu större.

För att korta väntetiderna har Audi Stockholm beslutat att förlänga öppettiderna, och lösningen personalmässigt blev alltså att erbjuda mekanikerna sex timmars arbetsdag, och gå i skift om varandra.

Enligt facket, if Metall, är sextimmars dag något som idag är väldigt ovanligt, men man ser positivt på det så länge avtalen innebär att man inte förlorar något ekonomiskt.

Plus minus noll
Företagsekonomiskt innebär lösningen i princip en ”plus minus noll-affär”, säger marknadschefen Johan Hilmersson.

Mattias Glans är servicechef på verkstaden och den som ska se till att sextimmarsdagen fungerar för mekanikerna.

– Jätteintressant. Det är alltid kul att prova på något nytt. Från början var det blandat, positivt och negativt. Sedan har vi rett ut en del frågetecken, och nu är det mest positivt. 

Vilka var frågetecknen?

– Det var parkeringsplatser, löner, hobbykvällar och lite allmänna frågor. Jag tror att de kommer att jobba mer effektivt under de sex timmarna än under åtta timmar. Jag tror att de kommer att bli gladare och friskare om inte annat.

Marcus Michelski är expressmekaniker på verkstaden i järva krog, och han blev nästan förvånad när han hörde talas om sex timmars arbetsdag.

– Jag trodde inte mina öron, framför allt när jag fick höra att lönen var likadan.

Ser du några problem med det här?

– Egentligen inte. Visst, det kan ju vara lite tråkigt att jobba sent en fredagkväll, det är väl egentligen den enda nackdelen, säger Marcus Michelski.