Kritik mot ny centrumägare i Stockholm

Det Englandsbaserade fastighetsbolaget Boultbee som kommer att köpa det idag kommunalt ägda fastighetsbolaget Centrumkompaniet i Stockholm har fått kraftig kritik på andra orter där bolaget äger fastigheter.

I Västerås har handlarna skrivit protestlistor mot fastighetsbolagets hyreshöjningar och i Norrköping är handlarna missnöja med att bolaget inte vill skriva nya kontrakt med butiker som enligt dem inte passar in i bolagets affärkoncept.

Jamil Timurtas är chef för en mindre snabbmatsrestaurang i Norrköping.

– Vi ska stänga. Vi har haft ett jättebra läge, det var ett nöje att komma hit varje dag och jobba. Så det känns jättetråkigt och jobbigt.

I veckan genomfördes en av de största fastighetsaffärerna i landet när Stockholms stad tillkännagav vem som köper Centrumkompaniet.

Elva köpcentrum
Centrumkompaniet äger elva köpcentrum och hyresfastigheter på flera ställen runt om i staden.

Köpare är det engelskbaserade bolaget Boultbee som redan äger 17 shopingcentrum på flera ställen i landet.

Men bolaget har vait kritiserat. I exempelvis Norrköping har bolaget sagt upp ett tiotal hyreskontrakt för butiker som inte passar in i Boultbees affärsidé. Det handlar främst om mindre, nischade butiker.

Hyreshöjningar
I Västerås äger Boultbee flera gallerior. Stora hyreshöjningar och uppsagda kontrakt har slutat med protestlistor mot företagets arbetsmetoder.

Bo Falk som är vd för Boultbee Sverige sa såhär om hyrorna framöver på en presskonferens i onsdags.

– Vad vi kommer att göra är att se vad marknaden säger och hur det ser ut. Jag förväntar mig inte några stora steg och kliv vad gäller hyror.

– Vi har precis skrivit på avtal. Vi kommer att gå igenom och titta på varje centrum för sig. Vi ska utveckla centrumen för konsumenternas bästa.