Sveriges Radios vd Peter Örn avgår

Uppdaterad 17.10
Sveriges Radios vd Peter Örn slutar. Oenigheter mellan honom och Ove Joanson, ordförande i Sveriges Radios styrelse, sägs vara orsaken, men närmare än så vill de inte kommentera beslutet.

– Det finns några viktiga frågor där vi inte har varit överens, säger Peter Örn.

Vilka då?

– De frågorna vill jag av respekt mot bolaget och för min efterträdare inte kommentera närmare.

Nej, varför Peter Örn och styrelsen kommit överrens om att han, i förtid ska sluta som VD vill de inte kommentera.

Men det har under Örns 3,5 år som VD varit mycket kritik mot honom och ledningen, inte minst gällande den omorganisation som just nu pågår. Där kanalinriktningar har ändrats, program ersatts och 152 anställda nu ska bort.

Avgångsvederlag
360 har sökt avgångvederlaget på 12 månadslönder och Journalistförbundet ser det som en tydlig misstroendeyttring, att så många vill sluta.

Att vd nu slutar ska inte innebära några stora förändringar för lyssnarna eller för de anställda.

Peter Örn kommer nu tillfälligt att ersättas av tidigare programdirektören Kerstin Brunnberg, som redan på tisdagen kommer att presentera någon typ av förändring när det gäller programmen.

Tidpunkten
Facket vill inte kommentera om beslutet att vd slutar är bra eller inte, men tycker att tidpunkten kunde varit bättre.

– Det har varit en extremt arbetsam höst och vinter med både interna bråk och extern kritik, och nu hoppades man att våren skulle bli lugn och att vi skulle kunna sikta på och arbeta med de publicistiska och konstnärliga frågorna, och nu när vd avgår blir det ytterligare en tid av oro innan man riktigt kan sikta på framtiden, säger Ola Gäverth, ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio.