"Krogvakter bör vara polisens ansvar"

Polisen borde bestämma var en krogvakt ska jobba. Risken för att vakten tar parti för krogägaren i stället för att ingripa vid bråk gör att Länsstyrelsen nu föreslår att polisen tar över ansvaret.

– Om vi försörjer krogarna med vakter, eller om länsstyrelsen gör det, då kommer de ju att betala vakterna med vita pengar, de kommer att få avtalsenlig lön och schyssta villkor, då försvinner incitamentet att ha kriminella i dörren över huvud taget. Det kommer inte att finnas något utrymme för det i sådana fall, säger Erik von Essen, kriminalinspektör och krogkoordinator vid Citypolisen.

Om polisen skulle bestämma var vakterna skulle jobba, och låta dem flytta runt mellan olika restauranger, skulle våld och kriminalitet i krogvärlden minska.

Det tror Länsstyrelsen, som tillsammans med facket, polisen och bevakningsbranschen nu föreslår en förändring. I dag finns ordningsvakter som tar parti för krogägaren av rädsla för att förlora jobbet, gäster diskrimineras och Länsstyrelsen talar om att kriminella intressen tagit över krogvärlden.

Men det kan dröja flera år innan en förändring blir verklighet.

– Det är givetvis förknippat med kostnader och kanske en och annan lagförändring, och då sitter vi i knät på politiker och beslutsfattare, men inom en femårsperiod skulle man kunna få till en förändring om viljan finns, säger Erik von Essen.