Skadestånd krävs efter mobbning

Barn- och elevombudet vid Skolverket begär ett skadestånd på 10 000 kronor av Stockholms stad efter att en elev på Södra Ängby skola blivit utsatt för mobbning av en annan elev på skolan.

Bland annat ska eleven inte ha fått vara med att leka med de andra barnen och blivit utsatt för verbala kränkningar som att eleven var sämre än sina skolkamrater.

– Man har enligt min uppfattning inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få stopp på de här kränkningarna, säger Lars Arrhenius, barn- och elev ombud på Skolverket.

Första skadeståndskravet
Det här är första gången som en kommunal skola i Stockholm krävs på skadestånd efter att en elev utsatts för kränkning.

Det var under vårterminen 2006 som eleven, som gick i årskurs två, utsattes för mobning av en annan elev på skolan.

Bland annat ska eleven fått höra han ritade fult och att han var sämre än de andra barnen. Dessutom blev han ivägkörd från sandlådan när han ville vara med och leka.

I februari försökte föräldrarna till den mobbade pojken få hjälp av skolpersonalen och de fick löfte om att skolan skulle reda upp saken. Men när föräldrarna tog upp saken igen i april hade ingenting hänt.

Ledningen för Södra Ängby skola vill inte kommentera skadeståndskraven innan man läst på ordentligt vad barn och elevombudet skriver.

”Uttryckte sanningar”
Men i sitt skriftliga svar skriver skolan att konflikten mellan de båda barnen handlade om att det ena barnet uttryckte sanningar om andra barn, till exempel att någon var dålig på fotboll.

– Det är den bedömning som har gjorts från skolans sida. Det kan naturligtvis vara situationer där det är ömsesidiga konflikter, men det man måste vara uppmärksam på i sådana här situationer är just om barn i de situationerna blir kränkta, och det här barnet hade på olika sätt framfört det, att barnet blev kränkt, säger Lars Arrhenius.