Ny rymlig buss testas i Stockholm

En extra rymlig, längre SL-buss testas sedan i början av veckan i Stockholms city.  SL funderar på att låta de längre bussarna ersätta dagens röda bussar, till exempel på linje 77.

– Vi har väldigt mycket folk på exempelvis buss 76 och buss 77. I rusningstid är det väldigt trångt. Sedan ser vi att Stockholm växer. Vi får allt fler resenärer, säger Per Ekberg, planeringschef på Storstockholms Lokaltrafik, SL.

Varför fortsätter ni inte med de blå ledbussarna?

– Skulle vi köra många ledbussar i stan, blir det väldigt trångt. Dessutom är de tunga, så då måste man förstärka hållplatserna med särskild betong. Det behöver man inte göra med de här bussarna, för de här bussarna är förhållandevis lätta.

– Det här skulle kunna vara en bra busstyp att köra biogasbussar med.

Bussföraren Fredrik Källberg sätter betyg på bussen:

– Den känns väldigt skön att köra. Det är fina köregenskaper och ur trafikantsynpunkt ska den nog vara väldigt komfortabel att åka med.

När ska de här bussarna sättas i trafik fullt ut?

– Vi har inte tagit några beslut om fortsatta inköp. Vi vill prova den här först. Men det är lockande att tänka sig att vi kanske köper in ett 30-tal med biogasutförande för att gå i Stockholms innerstad, med leverans under nästa år i så fall. Men det finns som sagt inga beslut tagna än, säger Per Ekberg.