Dykare undersöker Dalarövraket på 30 meters djup. Foto: Jens Lindström/Statens maritima museer.

Orört 1600-talsvrak visades upp

För första gången visades på onsdagen fyndplatsen vid Dalarö där är ett unikt 1600-talsskepp hittats. På botten står ett ovanligt utsmyckat fartyg med master upprätt - fullt av lådor, verktyg och vinbuteljer med adliga engelska sigill. Skeppet hittades av en slump av ett kompisgäng.

– Vi var ute ett gäng grabbar som alltid är ute på fars dag, den här dagen bestämde vi at vi skulle hitta ett vrak. Det här året bestämde vi oss för att försöka hitta vrak, säger dykaren Jan-Erik Johansson.

Vad kände du när du gick ner?

– Allstå, när man hittar någonting sådant här, det är ju unikt. Det var en fantastisk känsla.

Kompisgänget med flera proffsdykare, förstod snabbt att de hittat något alldeles speciellt och det höll Statens maritima museer med om. Nu är det bara deras marinarkeologer som får dyka där.

Oklart varför hon sjönk
Vraket ligger bara 80 meter från land på 30 meters djup. Varför skeppet sjönk är ännu en gåta. Till skillnad från regalskeppet Vasa är det här ett väl använt skepp, fullt av lämningar.

Skeppet är 200 meter långt, det är inget handelskepp, det är för mycket vapen ombord. Men det är inte heller ett örlogsfartyg, kanske är det en stor privat yacht.

Galjonsfiguren finns kvar
Hela vrakplatsen är en stillbild av 1600-talet till sjöss, med verktyg, lådor, korgar och keramik. Till och med en galjonsfigur, ett lejon, finns kvar.

Men det skulle bli mycket dyrt att bärga vraket. Kanske får det ligga kvar skyddat på platsen - men ändå kunna visa upp genom dykturism enligt Andreas Olsson, chef för arkeologienheten.

– Det är en otroligt fin upplevelse. Det här 1600-talsgalleriet med föremålen, tänk att kunna visa upp det här för inte bara sådana som dyker, men kanske framför allt för dykare förstås, att skapa en dykturism, säger Andreas Olsson, chef för arkeologienheten.

Reporter Per Enander
per.enander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".