Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaos i förlossningsvården

Förlossningsvården i Stockholm i sommar hotas återigen av kaos. Nu är läget allvarligt, menar oppositionslandstingsrådet, vänsterpartisten Birgitta Sevefjord.

Enligt oppositionslandstingsrådet, vänsterpartiets Birgitta Sevefjord, saknas över 500 förlossningsplatser i länet under de tre semestermånaderna, och blivande mammor riskerar på nytt att få föda sina barn i  i Västerås eller Uppsala.

Orsaken är framförallt personalbrist på i första hand Karolinska Solna och Karolinska Huddinge. Dessutom har möjligheten för anställda att mot extra ersättning flytta sin semester inte diskuterats i år, säger vänsterpartiets Birgitta Sevefjord till Radio Stockholm.

Det är framförallt på Karolinska Solna och Karolinska Huddinge som det i sommar kommer saknas i första hand barnmorskor.

Danderyd som nyligen fick nej till extrapengar för att hålla förlossningen igång trots att kvinnokliniken just nu byggs om - uppges också ha schemaproblem som sjukhusledningen gör sitt yttersta för att bemästra.

Nyligen gjorda beräkningar som Radio Stockholm har tagit del av visar på en brist på förlossningsplatser i länet på mellan 150 och 200 per månad i sommar - totalt alltså en bit över 500 platser.

– Värst är läget i juli och augusti då blivande mammor gör klokt i att bereda sig på att kanske föda i till exempel Västerås eller Uppsala, säger Birgitta Sevefjord.

Men hon menar att nytt sommarkaos trots allt fortfarande kan undvikas om landstingsledningen snabbt inleder diskussioner dels med berörda klinikledningar, dels också diskuterar möjligheten för anställda att frivilligt flytta sin semester mot extra ersättning. Det har inte skett än, enligt Birgitta Sevefjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".