Ovisst om miljövänligt båtbränsle

Många sjömackar som säljer det miljövänligare alkylatbränslet till bland annat utombordsmotorer i sina pumpar är osäkra på om de kommer att ha det i sommar.

Anledningen är att Statoil som stått för huvuddelen av försäljningen haft svårt att få fram bränslet till sina mackar.

Per-Olof Lindkvist på Utö sjömack har tomt i sin tank och får inga besked från Statoil om det blir några leveranser.

– Det är inte bra alls, med tanke på att jag säljer alkylat året runt, i och med att det är många bofasta och sommarboende som använder det i sina mopeder, motorsågar och röjsågar. Det har varit ett stort problem för mig, och det vet de om på Statoil, men de verkar inte bry sig om det.  

Per-Olof Lindkvist på Utö sjömack säger att han inte har fått någon alkylatbränsle från Statoil på hela vintern.

Han är en av ett 10-tal sjömacksägare i Stockholms och Sörmlands län som ännu inte fått något besked om det blir några leveranser i sommar.

Alkylatbränsle är ett renare bränsle med stora miljöfördelar, särskilt för tvåtakts utombordsmotorer, och säljs det från pump är det bara något dyrare än vanlig bensin.

Satsat mest
Statoil är den kedja som satsat mest på alkylat, men osäkerheten med leveranserna gör att sjömacksägarna nu börjar tveka om dom har råd att vara miljövänliga.

– Det är ingen bra reklam. Statoil sålde in det hårt för två år sedan, och så helt plötsligt vill de inte vara med längre, säger Per-Olof Lindkvist på Utö.

Av de nio sjömackar vi ringt runt till är det bara ett par som säger att de kommer att ha alkylatbensin i sommar.

Två säger definitivt nej efter osäkerheten med leveranserna, och flera väntar på besked från Statoil.

Lovar leveranser
Statoil å sin sida, lovar att de ska leverera miljövänligare alkylatbensin till sina sjömackar även i sommar.

– Det är upp till varje station om de kommer att beställa hem eller inte, men det finns möjligheter för även den här sommaren att beställa hem om de tycker att de vill ha det i sitt sortiment, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoils huvudkontor.

– Från Statoil centralt kommer vi att se till att vi kan leverera precis som vi gjorde förra året.

Hur ska man se på det om det är flera mackar som hoppar av, är det ett misslyckande?

– Nej, jag ser inte det här som ett misslyckande för miljöprofilen. Det här är en bra produkt för de som har en tvåtaktsmotor och vill göra något extra för miljön. Jag uppmanar de som fortsatt vill det att tanka det på våra stationer, och det kommer man att kunna göra i sommar också på många av våra stationer.