Fler tycker att fortkörning är fel

Allt fler Stockholmstrafikanter tycker det är fel att köra för fort, men vi håller inte hastigheterna bättre för det. Det visar Vägverkets trafikpanel där 3000 Stockholmstrafikanter fått tycka till om hastigheter.

Vägverket har under våren genomfört en undersökning med 3000 frivilliga Stockholmstrafikanter, vilket enligt Vägverkets definition är en person som bor, arbetar, studerar eller besöker Stockholms län två-tre gånger i veckan.

Det visar sig att 44 procent tycker att det är fel att köra för fort, vilket är sju procentenheter mer än för ett år sedan.

Även i uppfattningen av efterlevnaden av hastighetsbegränsningarna märks en förändring.  Förra året svarade var femte att de aldrig kör för fort i Stockholm, i år svarade 26 procent att de aldrig kör för fort.

– Tyvärr ser vi inte samma resultat i våra olyckssiffror, där har vi faktiskt en ökning så här långt i år, säger Marianne Duner, informationschef på Vägverket region Stockholm.

Vad kan ni dra för slusatser av det då?

– Det är svårt att dra några säkra slutsatser, det är ju naturligtvis lättare att tycka än att handla. Vi ser också i samtal med polisen att de tycker att hastighetsöverträdelserna ökar, det är ett problem med aggresiv körning i storstaden.

Vad gäller polisens siffor kan det sägas att de under sin satsning mot hastighetsöverträdelse under en vecka i april i år tog lika många fortkörare som förra året, drygt 500.

När det gäller olyckor har det i år till och med maj dött arton personer i trafiken , sex fler än under samma period förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista