Åtal väckt i bordellhärva

På måndagen åtalades fem personer för grovt koppleri. Samtliga fem kommer från Estland och misstänks ha drivit en omfattande bordellverksamhet på olika platser i och omkring Stockholm.

Flera av de åtalade har förekommit i tidigare utredningar kring misstänkta bordeller i Stockholm, och verksamheten har med tiden blivit alltmer tekniskt avancerad, enligt åklagare Anna-Lena Nilemar.

– Det här är tredje utredningen som vi driver med samma brottsorganisation, med ursprung från Estland. Man har vetskap om hur vi driver utredningar, hur vi bedriver spaning.

– Därför har man ändrat arbetssättet, för man vet vad vi har tagit fasta på, i och med att vi har två fällande domar med personer som har ingått i samma organisation. 

Minst elva kvinnor
Enligt polisen har minst 11, men kanske så många som uppemot 20 kvinnor arbetat i bordellerna, säger åklagare Anna-Lena Nilemar.

Enligt åtalet har huvudfigurerna bakom verksamheten blivit alltmer förslagna, och hållit sig i bakgrunden för att inte kunna kopplas direkt till bordellerna.

Kvinnor hyrde lägenheter
Bland annat har de kvinnor som arbetat för männen själva hyrt de lägenheter där sexköpen ska ha ägt rum.

Polisen har spanat på den misstänkta kriminella grupperingen i drygt tre år, och har vid två tidigare tillfällen kommit så långt i utredningen att det räckt för åtal, och i något fall även en fällande dom.

Men den misstänkte huvudmannen har hela tiden legat steget före. Han har suttit häktad vid ett tillfälle, men ännu inte dömts.

Inte människohandel
Enligt åklagare Anna-Lena Nilemar har inget våld, eller tvång, förekommit. Därför går det inte att väcka åtal för människohandel, utan enbart grovt koppleri.

– De har haft full frihet att åka, de har haft kvar sina pass. Det finns så många som är villiga att åka. Man påverkar varandra som väninnor, och övertalar någon att följa med, säger Anna-Lena Nilemar vid internationella åklagarkammaren.

Utöver de fem som åtalas för grovt koppleri, åtalas åtta personer för köp av sexuella tjänster. Rättegången inleds på tisdagen.