Värnpliktig båtförare dömd för dödsolycka

Idag kom domen mot de två personer som åtalats efter stridsbåtslyckan vid Sollenkroka i Stockholms skärgårds 2004 då två värnpliktiga dog.
Föraren till en av båtarna döms för vållande till annans död medan den dåvarande chefen för regementet i Vaxholm frias.

Det var söndagen den 13 juni 2004 som en grupp stridsbåtar var på väg till hemmabasen på Rindö efter en övning. Båtarna körde i kolonn på rad efter varandra när en av dem hastigt minskade på farten.
Besättningen på båten bakom hann inte stanna och de två båtarna kolliderade och två av de värnpliktiga ombord på en av båtarna dog.
Nu dömer tingsrätten i Stockholm föraren till båten som inte hann stanna till vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik. Straffet blir i villkorlig dom och dagsböter.
Statens Haverikommission, som granskat olyckan, har tidigare kritiserat regementsledningen för att den inte vidtagit tillräckliga åtgärder trots att risken för kollisoner var känd och för att de värnpliktiga ombord var alltför oerfarna.
Men tingsrätten friar den dåvarande regementschefen och konstaterar att det inte är klarlagt att han visste om riskerna med kolonnkörning