Rädsla att bli bortgift under lovet

Stockholmspolisen utreder just nu ett fall där föräldrarna till en 15-årig flicka är misstänkta för att mot hennes vilja ha försökt föra henne till Egypten, rapporterar Ekot. Inför varje sommarlov är många flickor oroliga för att resa till sina föräldrars hemländer - rädda att bli bortgifta.

Detta märks bland annat vid stödcentret Kruton i Stockholm där man just nu förbereder sig på att fler tjejer och unga kvinnor kommer att höra av sig den allra närmaste tiden.

Kruton är ett stöd och rådgivningscenter för unga kvinnor med utländskt ursprung. Det drivs av socialtjänsten i Stockholm och här finns skyddat boende, möjlighet att komma fram på telefonen dygnet runt, och varje dag tar man emot mellan tre och fem unga kvinnor för samtal. Sedan i maj har 20 tonårsflickor som är rädda för att bli bortgifta kontaktat mottagningen.

Flera organisationer vittnar om att det varje år finns flickor som har det svårt just efter skolavslutningen. På Rädda Barnens kriscentrum, som varje år har kontakt med ungefär 100 flickor som är rädda för att bli bortgifta handlar samtalen just nu mest om strategier för att kunna ta sig hem igen.