Af Chapman inte klar i tid

Renoveringen av fartyget Af Chapman drar ut på tiden. Istället för att bli klar till nu under sommaren väntas fullriggaren till Stockholm först i slutet av året. Projektet kan nu komma att fördyras ytterliggare och totalkostnaden är nu uppe i nära 90 miljoner kr.

Orsaken till förseningen i arbetet och de ökade kostnaderna i renoveringen av det 119-åriga stålfartyget är att det visat sig mer krävande än vad man först trott.

Enligt Stefan Båmstedt som är Stockholms stads ansvarige för renoveringen, har skrovet krävt mer arbete än planerat. Trots att man bara har behövt byta ut en mindre del av den plåt som fartygets skrov är byggt av så har exempelvis blästringen av skrovet visat sig vara mer krävande än vad man först trott. Dessutom har mycket arbete lagts ner på att laga många mindre bucklor i plåtarna.

Först i november kan af Chapman vara tillbaka vid Skeppsholmen i centrala Stockholm och först i januari nästa år kan de första gästerna återigen bo på vandrarhemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista