Pengar krävs för nycirkus i Botkyrka

Mer statliga pengar skulle rädda kvar nycirkusverksmheten i Botkyrka. Under torsdagen lämnades ett förslag till regeringen på en kompromiss mellan parterna för att behålla verksamheten.

Sedan beskedet att Danshögskolan vill flytta sin grundutbildning i nycirkus från Botkyrka har oron varit stor för att den nycirkusmiljö som byggts upp i Botkyrka är hotad.

Parterna har uppvaktat regeringen och under torsdagen lämnades ett förslag till utbildninsdepartementet på förändring som ska säkra verksamheten.

Danshögskolan och Cirkus Cirkör föreslår en rad konkreta förslag som sammanlagt skulle kosta staten nästan 9 miljoner kronor extra per år.

Bland annat skulle tio nya utbildningplatser på magisternivå i Danshögskolns regi vara förlagda till Alby.

Danshögskolan fortsätter betala delar av hyran i lokalerna i Cirkushallen och Cirkus Cirkör får ytterligare bidrag, dels för att kunna anställa nycirkusartister som kan jobba som instruktörer i barn och ungdomsverksamheten, dels kompensation för att de får ta över lärartjänster som i dag delas av Danshögskolan och Cirkus Cirkör.

2009 hoppas parterna att det kan bli verklighet, men ännu kommer det att dröja innan utbildningsdepartimentet kommer med besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".