Nödutgångar på gym var reglade

Det fanns reglar på nödutgångarna i den gymanläggning som brann på torsdagen, vilket inte är tillåtet. Det säger brandingenjör Anders Bergqvist till Radio Stockholm.

Reglarna innebär ett brott mot lagen om skydd mot olyckor.

– Vi har vittnesuppgifter från folk som är drabbade att den här reglingen var låst när de tog sig ut, men de kom till slut ut ändå. Det har inte påverkat så mycket att folk blev kvar där inne, men det har säkert inte förenklat utrymningen, säger Anders Bergqvist.

Redan 2002, vid en inspektion på gymmet, så upptäcktes att nödutgångarna var reglade, det vill säga att dörren går att öppna, men att en regel måste föras åt sidan. Ägaren ålades att åtgärade det, vilket han ska ha gjort.

Men nu har det alltså hänt igen, vilket bryter mot den lag som infördes 2004 gällande lag om skydd mot olyckor. En nödutgång ska enligt den lagen enbart ha ett dörrvred. Ansvaret är ägarens och brandmyndigheten har inte längre något tillsynsansvar.

Anledningen till branden tros vara ett solarium som fattade eld och sex personer skadades i branden.

Under dagen har polisen gjort en teknisk undersökning av platsen och innan den är klar kan de inte säga om de kommer att göras någon speciell förundersökning med anledningen av uppgifterna om de reglade brandutgångarna.

Gymägaren har under dagen inte gått att nå för en kommentar efter de nya uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista