Hot mot vittnen blir allt vanligare

Hot mot vittnen blir allt vanligare. I förra veckan blev en 24-årig kvinna i Hägersten i Stockholm misshandlad för andra gången efter att ha vittnat i en mordrättegång, trots att hon ingick i ett vittnesskyddsprogram.

Riksåklagaren Fredrik Wersäll är bekymrad över de ökande hoten. 

– Hot mot vittnen blir allt vanligare, inte minst har vi märkt det när det gäller ungdoms- och gängbrottslighet. Där är det ofta väldigt svårt att få kamrater och ibland till och med även vuxna, lärare och andra som har iakttagit saker att ställa upp och vittna i rättegångar, säger han.

– Mycket vanligt är att man till exempel fått veta att de känner till var dottern går i skola och att man skulle akta sig om man vittnade på ett visst sätt, säger advokat Leif Silbersky som har märkt av hoten på nära håll.

Den 24-åriga kvinnan blev slagen och fick en halsduk lindad runt halsen. Någon sprejade ordet ”död” på hennes rygg. Kvinnans fyraåriga dotter blev vittne till mordförsöket.

”På gränsen till tjänstefel”
– För mig är det fullkomligt obegripligt om hon ingick i ett vittnesskyddsprogram att man ska kunna nå fram till henne så enkelt som man har gjort i det här fallet så att man kan misshandla henne på det här sättet. Det är på gränsen till tjänstefel hos polisen och det här borde man gå till botten och utreda så att det inte händer igen, säger Leif Silbersky.

Moderaternas talesperson i rättsfrågor, Hillevi Engström, tycker att något måste göras.

– Rent generellt finns det ett bra skydd under rättegången. Däremot före och efter rättegång är det ett bristfälligt stöd från samhällets sida. Det största problemet är de som inte är med i ett vittnesskyddsprogram, vanliga hyggliga medborgare som ställer upp och gör sin medborgerliga plikt och vittnar i en rättegång. För dem måste skyddet bli mycket bättre, säger Hillevi Engström.

Du kritiserar din egen regering?

– Nu har vi ju en regering som inte ens har verkat i ett år och jag tycker att det här är gamla synder. Vi har också en förändrad hotbild, rent generellt i samhället. Det är en grövre brottslighet.

Utredningen om överfallet på 24-åringen pågår för fullt och polisen efterlyser uppgifter från vittnen.

Men medborgarna vågar definitivt vittna även i rättegångar om grova brott, säger Stockholmspolisens talesman Ulf Göranzon.

– Det vågar man definitivt.

Det här fallet tyder väl kanske på motsatsen?

– Jag tycker att det är svårt att diskutera i allmänna termer utifrån ett specifikt fall, säger Stockholmspolisens talesman Ulf Göransson.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".