Kommunala avlopp ska lösa vattenbrist

Sinande brunnar och brist på grundvatten gör att Värmdö kommun genomför en större satsning på kommunalt vatten i kommunen.

Värmdö kommun har varje sommar problem med låg grundvattennivå - men med ett kommunalt system ska situationen förbättras, säger Lars Fladvad är miljö- & byggchef

– Det är vad vi verkligen kan bidra med för en god och bra miljö för våra invånare på sikt. Vi räknar med om 20, 30 år så ska fastlandsboende ha kommunalt vatten och avlopp.

Ett område på Värmdö med många sommarhus är Kopparmora och där har stugföreningen beslutat att dra in kommunalt vatten och avlopp.

– De flesta är nog positiva, de är positiva till att göra en anslutning, men de är givetvis inte positiva till att det kostar så pass mycket som det gör. Troligen kommer vi hamna på en anslutningsavgift när vi går in på 200 000, säger Kjell Samuelsson, ordförande i stugföreningen.

Värmdö kommun räknar med en ökad inflyttning och att många sommarhus görs om till permanentboende. Det här ställer högre krav på både vatten och avloppssystem.

En allt högre standard med vattentoalett, tvätt- och diskmaskiner i sommarhusen gör också att vattenförbrukningen ökar.

De mätningar som gjorts visar att ett stort antal avloppsanläggningar inte håller måttet. Enligt Lars Fladvad gäller det två tredjedelar av de inventeringar kommunen gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".