Uniform för krogvakter

Otydligheten om vem som egentligen är ordningsvakt har nu lett till att polisen vill se över ordningsvakternas klädsel.

Polisen vill införa en enhetlig klädsel för alla ordningvakter inom samma verksamhetsområde. Vilket skulle betyda samma uniform för till exempel alla krogvakter. Enligt Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsen skulle det göra det tydligare för allmänheten att se vem som är ordningsvakt.

Polisen bestämmer

Det är polisen som bestämmer var det ska finnas ordningvakter, t ex där det serveras alkohol eller andra platser där det finns risk för att det blir stökigt. Men det är är arrangören eller krogägare som betalar lönen.
För att bli ordningvakt krävs det ett speciellt tillstånd från polisen och den som godkänns får också begränsade polisiära befogenheter. Och just därför tror polisen att det skulle underlätta för allmänheten om det är tydligaren än i dag vem som har dom befogenheterna.

Bevakningsbolagen kritiska

Dom stora bevakningbolagen är kritiska och menar att det redan är tydligt att deras personal är ordningsvakter och Peter Köhler, marknads och informationschef på Securitas, säger att en enhetlig uniform skulle leda till att de tappar sin identitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista