Mer öppet på fritids ska ge förre bränder

Håll fritidsgårdarna öppet längre på sommaren, det rådet har polisen gett kommunerna i Södertörn. På det sättet hoppas polisen att det stora antalet anlagda bränder på sommaren ska minska.

Från 2005 till 2006 mer än tredubblades antalet sommarlovsbränder i Haninge, Huddinge och Botkyrka. Polisen beskriver en ökning av skadegörelse genom brand direkt efter skolavslutningen, och en drastisk minskning samma vecka som höstterminen börjar. 

Vill se längre öppettider på fritidsgårdar
Eftersom sambandet mellan sommarlov och brand är tydligt har polisen gett kommunerna i Södertörn förslag på åtgärder.

– Ett sätt att komma år det här är att försöka aktivera ungdomar, genom att ha mer öppet på fritidsgårdar, säger Bernt Nilsson, närpolischef i Haninge kommun.

Mer öppet i Haninge
I Huddinge ska man noga följa utvecklingen i sommar och eventuellt förlänga öppettiderna på kommunens fritidsgårdar. I Haninge har man redan tagit fasta på polisens råd.

– Vi har utökad öppettider nu 2007, vi har öppettider fram till 22.00 eller 23.00 minst tre kvällar i veckan. Sedan har vi även våra fältisar, fritidsledare som är ute och rör sig tre dagar i veckan, säger ordförande i kultur- och fritidsnämnden, moderaten Alexandra Anstrell.

Men med facit i hand och med ökade bränder just på sommaren, kan det inte finnas anledning att ha längre öppettider på fritidsgårdarna just på sommaren?

– Jag tror att det viktigaste är att man fortsätter att ha aktiviteterna överhuvudtaget, att det finns en plats dit ungdomarna kan vända sig.

säger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".