Vittne misstänks ha ljugit om överfall

En 24-årig kvinna som vittnade i en rättegång om ett knivmord i Mälarhöjden och sedan uppgett att hon blivit misshandlad är nu på sannolika skäl misstänkt för falskt larm. Kvinnan har vid två tillfällen anmält att hon blivit överfallen.

Enligt ett pressmeddelande från polisen talar kriminaltekniska  och rättsmedicinska undersökningar emot de uppgifter hon lämnat.

Chefsåklagare Agneta Isborn Lind vill inte kommentera saken vidare av sekretesskäl. Men i pressmeddelandet skriver hon att det finns berättelser av andra personer som delvis stöder kvinnans uppgifter, men de uppgifterna skulle också kunna förklaras på andra sätt enligt chefsåklagare Agneta Isborn Lind.

Mordrättegången som kvinnan vittnade i fick stor uppmärksamhet och i maj dömdes en 24-årig man till tolv års fängelse för mordet.

Redan den 19 april ska den 24-åriga kvinnan ha blivit attackerad av en man. Polisen tog händelsen på stort allvar och gav kvinnan skydd.

Den 29 juni sade sig den 24-åriga kvinnan ha blivit misshandlad igen, denna gång i en park i Hägersten mitt på dagen. Själv uppgav hon för polisen att hon blivit nersparkad av två män. Polisen uppgav att man misstänkte att de försökt strypa kvinnan eftersom hon haft en halsduk kring halsen.

Kvinnan ingick i polisens vittnesskyddsprogram och en debatt utbröt om polisens ansvar och hur vittnen ska skyddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".