Ökningen av hiv ska hejdas

Antalet personer som drabbas av hiv ökar i Stockholm, visar nya siffror från smittskyddsenheten. För att stävja ökningen ska sjukvårdspersonal i länet åka runt för att träffa personer i riskzonen.

– Definitionen på en epidemi är att det är fler fall än förväntat, och det har det ju blivit nu. För att man ska få bättre uppfattning om det här, är det verkligen riktigt det här, så måste man undersöka ett större antal, säger Sven Britton, läkare vid infektionskliniken på Karolinska sjukhuset.

Ska erbjuda testning och vaccination
Projektet riktar sig till injektionsmissbrukare, och tanken är att en sjuksköterska, psykolog och ibland också Sven Britton, infektionsläkare vid infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset, ska söka upp människor som är i riskzonen för att smittas av hiv och erbjuda testning och vaccination.

Sedan årsskiftet har minst 23 personer smittats av hiv genom intravenöst missbruk. Det är 36 % av alla de som smittats av hiv hittills i år. Totalt har 130 personer fått smittan, en ökning med 30 % jämfört med samma period förra året.

Intervjuas om smittriskbeteende
Under sommaren ska 200 personer testas för hiv och hepatit, och erbjudas vaccination och intervjuas om deras smittriskbeteende.

Under hösten ska sedan ytterligare 800 personer testas. Det är Karolinska institutet som tillsammans med Maria beroendecentrum genomför studien och åker runt med bussen. Projektet finansieras främst med 280 000 kronor från landstinget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".