Många oroliga för att drabbas av brott

En ny trygghetsundersökning, som polisen låtit göra visar att många människor känner sig allt annat än trygga i Stockholms län. Tre av fyra säger att de känner sig oroliga för att drabbas av brott.

Samtidigt är det bara 38 procent som tycker att polisen bryr sig om de lokala problemen enligt den stora undersökningen. Och andelen som uppger att de har sett en uniformerad polis den senaste månaden är ännu lägre, bara 29 procent.

Stora skillnader mellan kommunerna
Studien som omfattar svar från cirka 54 000 boende i alla kommuner i länet visar att det finns skillnader mellan de olika kommunerna.

Störst skillnad är det mellan Norrtälje kommun, där bara 64 procent uppger att de upplever ordningsstörningar och Sundbybergs kommun där hela 85 procent säger att de upplever ordningsstörningar.

Buskörningar med mopeder vanligast
Ordningstörningarna omfattar allt från nedskräpning, skadegörelse och buller till missbrukare utomhus, folk som bråkar och slåss samt fortkörningar.

Den vanligast förekommande ordningsstörelsen i alla kommuner är buskörningar med mopeder och motorcyklar.

Studien visar också att invånare i invandrartäta kommuner upplever fler ordningsstörningar än invånare i de övriga kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".