Allt fler riskerar att få sänkt a-kassa

Arbetsförmedlingarna i Stockholms län skickar in allt fler underrättelser till a-kassorna om att en person inte aktivt söker jobb eller inte står till arbetsmarknadens förfogande. Det första halvåret i år är det en ökning med 17 procent jämfört med samma period förra året.

Det är inte främst skärpta regler som gör att arbetsförmedlingarna anmäler allt fler arbetslösa som inte uppfyller kraven, till a-kassorna, så kallade underrättelser.

Huvudorsaken är det förbättrade arbetsmarknadsläget, säger äger Lars-Erik Mellilä, sakkunnig vid Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS till Ekot. När det finns fler jobb att söka är det svårare för den arbetssökande att hänvisa till att det inte finns några jobb att söka.

I fyra av fem fall leder underättelsen till att den sökande får sänkt a-kassa. I förlängningen kan den sökande förlora a-kassan helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".