Fler bidragsfuskare fast

Föräkringkassans satsning för att sätta dit bidragsfuskare ser ut att fungera. Hittills i år har Försäkringkassan i Stockholms län krävt tillbaka lika mycket pengar som totalt under hela förra året, och jämfört med för tre år sedan är ökningen flera miljoner.

Det är inte säkert att fuskarna blir fler, men satsningen där 53 nya handläggare anställdes i Stockholm för att titta extra på just bidragsfusk har lett till att det gjorts nästan 4000 utredningar i år och krävts in 49, 5 miljoner kronor. Det är flera utredningar än hela förra året och nästan lika mycket pengar redan. Och det är en kraftig ökning jämfört med för tre år sedan då 500 ärendet utreddes och 1,5 miljoner krävdes tillbaka.

De anonyma tipsen blir också fler, en av anledningarna till att bidragsfusket upptäcks. Vanligast är fusket bland människor som har bostadsbidrag eller sjuk -och aktivitetsersättning. Eller föräldrar som tar ut tillfällig föräldrapenning fast barnet är på dagis.

När något misstänks vara fel går ärendet till försäkringkassans egen bedrägerigrupp där det görs en utredning, ofta i samarbete med andra myndigheter. Om personen fortfarande är misstänks för fusk ställer försäkringskassan krav på återbetalning, då personen också har chans att ge en försklaring till det hela. Därefter tas det beslut om personen ska polisanmälas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".