Giftalgerna trivs inte i det kalla vattnet

I stora delar av Stockholms ytterskärgård har man sett alger. Men det är inte de giftiga alger som vi brukar förknippa med algblomning. Den giftiga algen, även kallad katthårsalgen, trivs nämligen inte när det är så kallt som det är nu.

– De senaste dagarna har man sett grumlingar i vattnet på många håll i Stockholms skärgård, mycket tyder på att det är den art som inte brukar vara giftig, säger Helena Höglander på länsstyrelsen.

– När man har tagit prover på öppet hav, utanför Stockholmsområdet så har man sett att det finns mycket av den här katthårsalgen som vid hade så mycket 2005, men än så länge har det inte kommit in till kusten.

För kallt i vattnet
För att den giftiga katthårsalgen ska trivas krävs ungefär 16 grader i vattnet och det är det nätt och jämnt i ytterskärgården nu. Algen kan alltså komma in senare i sommar, men Helena Höglander tror inte att det kommer i helgen. Och hon tror inte att det kommer bli lika illa som tidigare år.

– Det ser inte ut som att det blir så stora blomningar som vi hade 2005, utan det kan ju bli mindre mängder. Om vi skulle få ett omslag i vädret, att vi får lugnt, soligt och varmt väder så kommer de här stiga upp till ytan. Och då kan vi få de här ansamlingarna som med vind kan föras in mot kusten

Bör undvika att bada i grumligt vatten
Trots att algen inte verkar giftig tycker Helena Höglander att man ska undvika att bada när vattnet ser grönt eller grumligt ut. Hennes rekommendation är att använda det sunda förnuftet och bara bada när vattnet är klart och fint.

– Den här arten är ju inte känd för att vara giftig i Östersjön, men vi rekommenderar ändå att man undviker kraftigt grumlat vatten, för samma släkte har flera väldigt giftiga arter som finns i insjöar. Så vi vet alldeles för lite av den här arten för att låta folk bada i de här grumliga vattnen, säger Helena Höglander på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".