Allt fler motorcyklar stjäls.

Kraftig ökning av motorcykelstölder

Antalet anmälda motorcykelstölder har ökat kraftigt i länet, det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet. Under årets första sex månader har det skett en ökning med drygt 40 procent, jämfört med samma period förra året.

Bara under juni månad blev nästan 150 motorcyklar anmälda stulna i länet, vilket är en markant ökning jämfört med förra sommaren.

Många drabbas
Flera motorcyklister som Radio Stockholm talar med på det populära mingelstället på Sveavägen, känner någon som fått sin motorcykel stulen. En av dem, Anders Silvén, berättar om sin kompis som fick sin motorcykel stulen mitt på ljusa dan, för ett par veckor sedan.

– Den var låst enligt konstens alla regler, men den var puts väck. Han var inne en timme ungefär och sedan när han kom ut var hojen borta, så det måste ha varit någon som slängt in den i en skåpbil eller något, säger Anders Silvén.

MC-klubbarna förskonade
På Logards MC-klubb i Sollentuna har aldrig någon fått sin motorcykel stulen, berättar medlemmen Michael Bäck. Han tror att de som tillhör klubbar är relativt förskonade från stölder, eftersom de ställer sina dyrgripar i klubblokalerna, som är bevakade dygnet runt.

Parkerar man utomhus finns det inga lås i världen som är tillräckliga, säger han.

– Det är lättare att ta med en motorcykel, även om den är låst kan du alltid lyfta bort den eller på något sätt lyfta bort den. Alla lås går att forcera bara man har tid på sig, man måste nästan ha hojen inlåst, annars försvinner den, säger Michael Bäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".