Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uthållighet krävs för att få bort råttorna

Skadedjursbekämparna Anticimex i Stockholm har i sommar fokus på råttor. Man har ännu inte märkt något resultat av Trafiknämndens kampanj mot råttorna i staden, och om problemet ska lösas krävs uthållighet, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

Vanligtvis brukar getingar och myror leda till flest utryckningar under sommaren, men i år har vädret inte passat krypen.

– Det har varit en väldigt torr, men även lite kall vår, som sedan övergick till en väldigt torr men varm försommar. Det är väldigt stressande för myror och getingar, så där blir det liten aktivitet. Då blir det så att dagarna fylls av rätt mycket råttjobb, säger Håkan Kjellberg, teknikchef på Anticimex.

Råttgift och slagfällor är bara en del av råttbekämpningen. Den viktigaste åtgärden är enligt Anticimex att informera om varför en viss fastighet eller gård har problem med råttor, att lära ut bättre rutiner för sophantering och att åtgärda vattenläckor.

Mattillgång styr
Det är också viktigt att kommunen gör sin del av jobbet, säger skadedjurstekniker Erik Lindé.

– Om det är fullt med råttor och fullt med tillgång på sopor, det vill säga mat för råttorna, i parkerna, då har du självklart råttor i kringliggande fastigheter, säger han.

I maj tog Trafiknämnden i Stockholms stad beslut om en särskild råttstrategi som bland annat omfattar informationskampanjer riktade till fastighetsägare och allmänhet. Som bakgrund anges att råttorna har blivit mer synliga och hotar att minska Stockholms attraktionskraft om inget görs.

Tar tid
Hittills har Anticimex inte sett några resultat, men uppskattar den politiska ambitionen.

– Jag tycker att det är lovvärt att de har dragit igång den här kampanjen, att de har fokus på det. Sedan vill det till att de är uthålliga, för det här kommer inte att lösas över en natt och inte över en sommar. Det sträcker sig längre än en mandatperiod, säger Håkan Kjellberg.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".