Naturvårdsverket vill utrota jätteloka

Den giftiga växten jätteloka bör utrotas helt, enligt Naturvårdsverket. Jätteloka är vanligast i Syd- och Mellansverige och kan skada både natur och människor. Men på Naturhistoriska riksmuseet förvånas man över Naturvårdsverkets rekommendation.

– Vårt uppdrag är att se till att bevara och i bästa fall öka den biologiska mångfalden, säger Lars-Åke Jansson, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Vanligast i Stockholmstrakten
Jättelokan importerades till Sverige i början av 1900-talet. Idag lever den storväxta örten i hela Sverige men är allra vanligast Stockholmstrakten.

Här lever den ofta vid vägkanter, banvallar och industritomter. Jättelokan kan bli tre meter hög och stjälken en decimeter tjock.

Vill utrota arten helt
Nu vill alltså Naturvårdsverket helt utrota arten. Anna-Helena Lindahl på Naturvårdsverket berättar att anledningen är att jättelokan är giftig och kan orsaka hudeksem, blåsor och sår. Dessutom sprider sig jättelokan snabbt och konkurrerar ut inhemska växtarter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".