Briggen har legat vid Skeppsholmen sedan 2006.

Tre kronor snart redo för jungfrutur

I nästa vecka ska briggen Tre kronor af Stockholm göra sin jungfrutur. Tio år har det tagit att bygga skeppet, som ser ut som de gjorde på 1800-talet. På torsdagen testades skeppet inför sin premiär.

Bakom projektet står Föreningen Briggen Tre kronor och bolaget Briggen Tre kronor AB. Briggen har byggts på Skeppsholmen nedanför Moderna museet och Radio Stockholm var med på båten under testturen.

– Det är en tvåmastare med bara råsegel på bägge master. Det är det mest komplicerade man kan göra. Men samtidigt är det ju det häftigaste man kan göra, eftersom den är ganska invecklad, säger styrman Allan Palmer,

Förberedelser började några år innan, men själva byggandet av fartyget började 1997. Ungefär 300 personer har varit involverade i byggandet. Mellan 40 och 50 har varit anställda, resten är volontärer.

I mitten av 1800-talet fanns ungefär 400 briggar i Sverige. Tiotusentals svenskar har emigrerat till USA ombord på just en brigg under slutet av 1800-talet. Idag finns det två briggar: en i Gävle och en i Stockholm. I hela världen finns ungefär 15 stycken.

Sture Haglund, som har varit inblandad i projektet så gott som från start, är informatör för projektet.

– Det roliga med det här är egentligen att det är Stockholmarna, och en del utanför Stockholm också, som har satsat privata kapital för att bygga det här fartyget, säger han.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".