Publiken räckte inte till.

Förlust för jazzfestivalen

Stockholms jazzfestival nådde inte det publikmål arrangörerna satt upp för året. Festivalen avslutades på söndagen, och festivalen hade totalt 24 000 besökare jämfört med fjolårets 27 000.

I år utvidgades festivalen till fler scener - bland annat i Hågelbyparken i Botkyrka.

Bosse Persson, vd för jazzfestivalen, säger att det kom betydligt färre än man hoppats på.

– Vi kommer att göra en förlust i år, och det är tungt. Självklart är det något som ägarna får ta tag i och ta ställning till.

– Samtidigt kräver den här typen av projekt en rejäl utvärdering efteråt för att se hur man ska gå vidare, vad var bra, vad var dåligt, ska vi köra och i såfall på vilket sätt och med vilka.

Bosse Persson räknar trots publikförlusten med att fira festivalens 25-årsjubileum nästa år.

Det behövs mer bidrag och nya ägare om festivalen ska överleva, enligt festivalens styrelseordförande Sven-Åke Johansson.

– Det innebär med säkerhet att det måste till större kulturbidrag och ny ägarsituation där vi också driver festivalen med andra ägare för att festivalen ska överleva. Det finns ingen återvändo på annat sätt, säger Sven-Åke Johansson.

Stockholm Jazz Festival ägs till 25 procent av Industrifonden, till 25 procent av Sami och till 50 procent av kanadensaren John Nugent. Festivalen har år efter år efterlyst mer offentliga bidrag.

Den finansieras idag till 85 procent av biljettintäkter, vilket gör den till ett högriskprojekt, säger Sven-Åke Johansson.

Enligt honom har andra jazzfestivaler i Norden i snitt fem miljoner kronor var i offentligt stöd, att jämföras med Stockholm Jazz Festivals  en miljon kronor.

Men vad har då de kontaktade på den offentliga sidan sagt?

– Ja, de har passat på frågan hittills. Alla som tycker att någon annan ska uträtta det här, svarar Johansson.

Varför ska skattebetalarna gå in mer i Stockholm Jazz Festival enligt er?

- Därför att det här har kulturpolitiskt innehåll, att vi ska kunna presentera jazz för någonstans uppemot 30000 människor. Ren jazz på en festival bär sig inte utan kulturbidrag. Dessutom är vi ju så att säga i jazzens utkanter mot soul och pop för att över huvud taget få ekonomi på festivalen.

– Så vi hoppas på förnyade diskussioner här i höst med regeringen, länet och staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".