Värmdö vill lämna Sabo

Även Värmdöbostäder planerar nu att gå ur Sabo  som är en organisation för de kommunala bostadsbolagen.

Enligt Värmdöbostäders ordförande Per Naess är det kostnaden på 200 000 per år som är orsaken till förslaget att gå ur Sabo.

– För mig har det varit en kostnadsfråga. Jag konstaterar kallt att företaget kan reparera och underhålla bostäder för 200 000 kronor. Det får man ganska mycket gjort för.

Det finns ju också en diskussion om att det är en politisk markering från borgerligt styrda kommuner att gå ur Sabo. Hur ser du på den?

– Jag har sett den. Men jag har inte gått igenom det och jag har egentligen inga åsikter i den frågan. Jag har läst om det men jag har inte utvärderat det.

Värmdöbostäder har knappt 2 000 lägenheter. Tillsammans med Järfällahus och de tre stora Stockholmsföretagen är det här i länet bolag med runt 100 000 lägenheter som planerar att lämna organisationen .

Hyresförhandlingsservice
Sabo menar att företagen främst förlorar en hyresförhandlingsservice om de går ur.

Och Hyresgästföreningen menar att det kan bli mer utdragna hyresförhandlingar – speciellt om parterna inte kommer överens.

– En lång hantering i Domstolsverket, i Hyresnämnden, skulle kunna innebära att man får, om det blir hyreshöjningar, en retroaktivitet på kanske åtta,nio månader, och det är inte kul att få den sluträkningen, säger Terje Gunnarsson, regionordförande vid Hyresgästföreningen.

Socialdemokratiska ideer
Sabo har från borgerligt håll kritiserats för att företräda socialdemokratiska ideer - men där pågår nu ett förändringsarbete, säger Nina Rådström-Oldertz, informationschef.

– Vi hoppas att det förändringsarbete som vi är inne i ska göra att de vill stanna kvar.

Vad har den tidigare kritiken gått ut på?

– Som vi har tolkat det handlar det om att vår verksamhet ska vara professionell och partipolitiskt helt obunden, säger Nina Rådström-Oldertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".