Rådman förvånad över nej till kameror

Stockholms tingsrätt får nej på sin begäran att installera övervakningskameror. Domstolen vill övervaka de allmänna utrymmena efter flera fall av hot och våld, men Länsstyrelsen tycker att människors integritet väger tyngre.

Runar Viksten, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt, är förvånad över Länsstyrelsens inställning.

– Det är mycket vanligt att det finns övervakningskameror i domstolar. Tittar vi oss omkring här, kan jag på raken säga att Svea hovrätt har 20-talet kameror, skånska hovrätten ligger på någonstans mellan 15 och 20 kameror.

– Det gör ju att man blir än mer förvånad över Länsstyrelsens beslut i det här fallet, att inte tilllåta Stockholms tingsrätt att ha övervakning i de allmänna utrymmena.

Vakter fick ingripa
2006 fick vakterna vid Stockholms tingsrätt ingripa vid ett 20-tal tillfällen. Det kan handla både om slagsmål och trakasserier - men tingsrätten har även noterat fem till tio fall av hot mot vittnen.

Och för att öka tryggheten i de allmänna utrymmena vill Stockholms tingsrätt använda kameraövervakning.

– Det är oerhört allvarligt om det är så att människor är rädda för att komma till rättegångar. Kommer man till domstol ska man kunna känna fullständig trygghet. Det tycker jag är en elementär rättssäkerhetsfråga, säger Runar Viksten.

Integriteten
Länsstyrelsen i Stockholm, som är den instans som ger tillstånd, värderar dock den personliga integriteten högre, och människor ska anonymt kunna vara åhörare i domstolen.

– Mina kollegor har kommit fram till en bedömning där de säger att den personliga integriteten väger tyngre än syftet för övervakningen, säger Issa Habil, jurist på Länsstyrelsen.

Stockholms tingsrätt har överklagat Länsstyrelsens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".