Judoledare åtalad för misshandel på läger

En 27-årig man har åtalats för att ha misshandlat och hotat barn och ungdomar under ett sommarläger för två år sedan. Lägret ordnades av judoklubben IK Södra i Skogås i Huddinge.

– Jag menar att han har träffat så många barn att det inte kan ha varit olyckshändelser. Sedan är det också hans insikt om konsekvenserna av att träffa barnen på det här avståndet med skott från ett paintballgevär. Och där är det min uppfattning att han måste ha förstått att det skulle göra ont och att det riskerade att uppstå skador på barnen, säger åklagare Michael Magnusson vid Södertörns åklagarkammare.

Michael Magnusson tycker också att man ska ta hänsyn till att skadorna inte blev så allvarliga av misshandeln, men att det rör sig om barn gör det värre, säger han.

Spökrunda
Den misstänkta misshandeln skedde under judolägrets sista kväll under en spökrunda. En del barn grävdes ner i sanden så att endast huvudena stack upp, eldar tändes nära deras huvuden och 27- åringen sköt enligt åtalet på flera barn med paintballgevär.

Mannen är misstänkt för totalt sju fall av misshandel, ett fall av försök till misshandel och ett fall av olaga hot. Det gäller fem pojkar och två flickor.

Ytterligare en åtalas
Även en 23-årig man åtalas. Han har enligt åtalet hetsat två fjortonåringar till att misshandla varandra under en annan av lägrets dagar i träningslokalen.

De åtalade ledarna medger i stort att händelserna gått till som barnen säger, men tycker inte att de har gjort något brottsligt. Åtalet mot de båda männen har dröjt i två år.

Vilken påföljd är att vänta?

– Det är inte aktuellt med någon fängelsepåföljd enligt min mening, utan det kan till och med stanna vid böter, om de fälls till ansvar för de här gärningarna, säger Michael Magnusson.

Rättegången kommer att hållas först i december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".