Kostnaderna för socialbidrag minskar

Kostnaden för socialbidrag till invånare i Stockholms stad har minskat kraftigt det senaste året. Det visar ny rapport från Stockholms stads statistikkontor. Framför allt är det till gruppen som läser på SFI, svenska för invandrare, som utbetalningarna minskat.

I maj månad betalade Stockholms stad ut 77 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd, vilket är en minskning med knappt 15 procent, jämfört med maj i fjol.

Om man bryter ner siffrorna på olika biståndsgrupper, ser man en markant minskning av utbetalda bidrag till gruppen som läser svenska för invandrare, SFI.

Från 12 miljoner i maj förra året till 2 miljoner i maj i år, en minskning med 82 procent.

Enligt skolroteln vid Stockholms stad, så är det fler nu än tidigare som läser SFI, men det har blivit färre som fullföljer sen Skolverket för några år sen delade in utbildningen i olika etapper.

När det gäller den största bidragsgruppen, arbetslösa i åtgärd utan A-kassa, så har kostnaderna däremot ökat sen förra året.

Och när det gäller jämförelser stadsdel för stadsdel, har Kista-Rinkeby de högsta bidragskostnaderna i Stockholm, medan Östermalm och Älvsjö har de lägsta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista