Centrala Södertälje kan byta skepnad

I Södertälje pågår just nu heta diskussioner om hur området runt viken Maren i centrala Södertälje ska se ut i framtiden.

Anledningen är att kommunen presenterat ett förslag som innebär nya bostäder i området, nya butiksstråk och fler restauranger.

Men för att få plats med det måste en del av vikens vattenyta tas i anspråk - något som upprört många Södertäljebor.

Diskussionerna har tagit fart efter det att kommunen beställt fram ett förslag om hur framtidens Maren ska se ut.

Bostäder och butiker
Förslaget innebär bland annat 500 nya bostäder, nya butiksstråk och restauranger vid Marens strand.

Men för att kunna bygga det har det måste en del av viken ge plats åt dom nya byggnaderna.

Föreningen ”Rädda Maren” är helt emot kommunens förslag och arbetar bland annat för stoppa utbyggnaden och att skjuta kommunstyrelsens beslut om Maren på framtiden.

Ställs ut
På stadsbiblioteket i Södertälje står Bernt Lindgren och tittar på kommunens Maren-skisser. På biblioteket finns också alternativa lösningar på Marens utformning. Bland annat ett förslag där Maren behåller sitt nuvarande utseende. Det förslaget tycker Bernt Lindgren är bättre än kommunens. 

Projektledaren för Maren-projektet Alarik von Hofsten tycker att det är bra att det kommer in synpunker på förslaget och poängterar att inget än så länge är beslutat. Men samtidigt tror han inte att man kan stärka stadskärnan utan att utveckla Marenområdet. 

Projektledningen för utbyggnaden i Maren håller nu på att samla in och sammanställa södertäljebornas synpunkter innan man lämnar ett slutgiltigt förslag till kommunstyrelsen.

Under hösten
Tanken är att ett beslut om marenfrågan ska komma någon gång under hösten.

Men många södertäljebor tror att kommunen redan bestämt sig för en utbyggnad.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista