Värdetransport rånad i Alby

Uppdaterad 14:41
En värdetransport rånades vid elvatiden på fredagen på Hågelbyleden i Alby i Botkyrka. Rånarna sprängde värdebilen och ett antal bilar har hittats brinnande längs med vad som tros vara rånarnas flyktväg

– Strax efter klockan elva var det fyra gärningsmän i två bilar som stoppade en värdetransport. De har hotat väktarna med automatvapen och sedan sprängt skåpet på värdebilen. Väktarna är oskadda, säger polisens presstalesman Björn Engström.

Hur ser det ut på platsen?

– Det är rörigt. Värdebilen står och ryker och vi håller på att samla ihop de vittnen som finns. Det är gott om vittnen på platsen. Sedan har vi ytterligare ett par bilar som brinner i området.

Vad kan ni säga om rånarna?

– Vi vet att det är minst fyra gärningsmän som var inblandade i själva rånet. Sedan är det frågan om de har haft ytterligare medhjälpare i området. Det är det vi håller på att leta efter.

Har ni några spår efter dem?

– Vi har en del vittnesuppgifter på hur de har tagit sig vidare och vart de har åkt. Det materialet bearbetas nu.

Värdetransporten tillhör värdetransportföretaget Loomis och enligt företaget har säkerhetssystemen fungerat och rånarna kom inte över några pengar.

Bilen innehöll värdeväskor med färg som ska förstöra sedlarna vid rånförsök.

Såg rånet
Ekots reporter Maria Gustafsson blev vittne till rånet.

– När vi var kanske kring ett par hundra meter ifrån small det till och det kom jättemycket kraftig rök. Jag trodde först att det var en bilbrand. Men sedan såg jag ganska snabbt maskerade rånare, två - tre stycken, som sprang runt bilen. Då förstod jag att det var ett värdetransportrån, berättar Maria Gustafsson.

– Det var jätteotäckt att se. 

– Det måste ha varit jättemycket vittnen, för det var en lång kö med bilar. Jag fick känslan av att de hade stoppat upp trafiken både från E4:an och de som skulle upp på E4:an, för det var tomt där. 

– Sedan sprang två - tre helt svartklädda rånare ner mot Alby, berättar Maria Gustafsson.

Enligt Thomas Backteman, informationsansvarig på Loomis, som körde transporten, kom rånarna inte över någgra pengar.

Per Winberg, förbundsordförande på Transportarbetareförbundet, säger till Radio Stockholm att de nu ska göra en utredning om vad som hänt och om alla rutiner har följts. De har inte beslutat om något skyddstopp för väktarna än så länge. Hittills tycker de att företaget Loomis som utsattes för rånförsöket i dag har följt deras överenskommelse för att öka säkerheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista