"Ändra socialstyrelsens regler"

Sjukvårdspolitikern Gustav Andersson kräver att män som har haft sex med andra män ska få bli blodgivare.

Nu är det enligt socialstyrelsens regler inte tillåtet för homo- och bisexuella män att ge blod, något som Gustav Avdersson betraktar som diskriminering.

– Jag anser att det är helt otidsenligt och absurt att man bara för att man har haft sex med en annan man aldrig i hela sitt liv får lämna blod.

Vad tycker du om att Socialstyrelsen betraktar män som har sex med män som en riskgrupp?

– Jag ser det som ett oerhört trubbigt sätt att försöka säkra en säkerhet som vi kan säkra mycket bättre på annat vis.

Men är det inte så att det är större risk att den gruppen är hiv-smittad?

– Det finns en högre andel personer som är hiv-smittade bland homosexuella, men de allra flesta homosexuella har inte hiv.

Enligt Socialstyrelsens regler får män som har sex med andra män inte bli blodgivare. Det motiveras med att det är större risk att den gruppen är hiv-smittad.

Vill se en ändring
Men Gustav Andersson menar att det är ett gammalt synsätt och att det är hög tid att ändra reglerna.

Det här är också en fråga som utreds av Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

Men oavsett om det rör sig om diskriminering menar Gustav Andersson att riskerna inte ökar om homo- och bisexuella män får bli blodgivare.

– Jag tror inte att det stämmer. Jag menar att blodkvaliteten är så hög, och den praxis man har runt hanteringen av blod, alldeles bortsett från diskrimineringen mot homosexuella, är så säker att man kan garantera att det inte slinker igenom personer med hiv.

Per Sahre
per.stahre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista