Flera reseföretags annonsering granskas

Konsumentverket har i år fått in ovanligt många anmälningar om resor som annonserats ut men som sedan inte funnits att boka till det pris som anges i annonserna. Nu ska Konsumentverket granska åtta reseföretag.

– Det kan ju vara så att de här företagen inte följer de regler som finns. Det finns avgöranden från Marknadsdomstolen sedan tidigare om hur man ska göra när man marknadsför paketresor, till exempel.

– Då säger Marknadsdomstolen att om man har färre än tio platser på den resa man marknadsför ska man ange hur många platser som finns, säger Jessie Cargill-Ek, jurist på Konsumentverket.

Ställer frågor först
Bland dem som granskas finns charterbolag, bussföretag och ett rederi. Konsumentverket har skickat ut frågor till de berörda reseföretagen med frågor om hur många platser som fanns tillgängliga vid utannonseringen, samt om när företagen tagit bort annonsen efter att erbjudandet är slutsålt.

Marknadsförningen ska enligt Jessie Cargill-Ek upphöra så fort erbjudandet inte finns kvar.

Konsumentverket har angett att de vill ha svaren från reseföretagen senast den 9 augusti. Efter det ska Konsumentverket se hur de ska gå vidare med anmälningarna.

Flera förklaringar möjliga
Jessie Cargill-Ek vill inte kommentera vad hon tror att företagen kommer svara, men säger att det kan finnas anledningar till att kunderna inte hittar resorna som utannonseras.

– Det kan vara så att man som konsument har särskilda val och önskemål som inte går ihop med just det här erbjudandet. Det kan finnas alla möjliga anledningar till att man inte hittar resan till just det priset, säger hon.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista