Debaser vill spela starkare

Rockklubben Debaser vid Slussen i Stockholm anser att det är en konstnärlig rättighet att få spela högre volym än vad miljöbalken säger.

Miljöförvaltningen och Länsstyrelsen har beslutat att klubben måste sänka volymen vid konserter. Men nu överklagar Debaser till Miljödomstolen.

Staffan Sörenson arbetar för Arrangörsföreningen, som representerar Debaser.

– Musik bygger på dynamik. Musik ska vara stark ibland, svag ibland, det är ju en del av det är budskapsbärande, säger Staffan Sörenson som arbetar för Arrangörsföreningen, som representerar Debaser.

– Om du förbjuder dynamik blir det fullständigt absurt. Där pratar vi om konstnärlig frihet, säger Staffan Sörenson.

Det var under en konsert med proggrockbandet Trettioåriga kriget som kommunens miljöförvaltning uppmätte för stark ljudvolym på Debaser.

Mer än dubbelt så stark
Ljudvolymen var 105 decibel i genomsnitt, mot det tillåtna gränsvärdet på 100. Det innebär att den upplevda ljudstyrkan var mer än dubbelt så stark än vad som tillåts enligt miljöbalken.

Catrin Eckers är miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen i Stockholm:

– Jag vet inte så mycket om konstnärlig frihet och konst, utan det jag tittar på är människors hälsa och att den inte ska skadas genom att de som besöker Debaser ska få hörselskador.  

För hög ljudvolym kan leda till tinnitus och andra hörselskador. På Debaser anser de att folk känner till riskerna och att många därför använder hörselskydd.

Mätare registrerar
På Debaser finns det en mätare för att kunna se hur högt musiken spelas. Men de hoppas att den är tillfällig och att miljödomstolen ger dem rätt att spela högre på vissa av konserterna,  eftersom att det annars kan leda till att band  och artister väljer att inte komma till Sverige.

– Det förändrar ju utbudet på våra rockscener, det finns artister som skriver i sina tekniska specifikationer hur de vill ha det, att det ska vara si och så starkt, och då svarar arrangören i Sverige att då kan ni strunta i att komma hit, och då har man förlorat en del musikaliska uttryck, säger Staffan Sörenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista