Kallbadhus planeras vid riksdagen

Planerna på ett kallbadhus i Riddarfjärden har skapat en hel del debatt. Men fler drömmer om badanläggningar mitt i stan. Ett mindre kallbadhus utan hotell kan bli verklighet i Strömmen om Svante Hultqvist får som han vill.

– Du kommer att mötas av ljus och glitter och vatten. Du går ner för en trappa. Till höger har du reception, bastudel och omklädningsdel. När du går in i bastun kommer du att upptäcka att vattnet går upp till halva rutan, så att du kan titta upp på abborrarna eller upp på riksdagshuset, berättar Svante Hultqvist från Hultqvist kommunikation AB, mannen bakom idén.

Förslaget om ett kallbadhus i Strömmen precis utanför Rosenbad har inte fått lika mycket uppmärksamhet som förslaget om ett badhotell i Riddarfjärden, ett förslag som har fått mycket kritik då många menar att det kommer att störa utsikten.

Tror inte på protester
Men Svante Hultqvist tror inte att Stockholmarna kommer att ha något emot hans kallbadhus, eftersom det varken kommer att förstöra utsikten eller ta särskilt stor plats eftersom det inte innehåller något hotell, menar han.

Kostnaden för bygget är beräknad till cirka 50 miljoner och redan har flera riskkapitalister visat intresse för att finansiera kallbadhuset.

Kan bli unikt
Om förslaget klubbas igenom senare i år så kommer Stockholm att bli världens enda huvudstad där man kan simma mitt i stan, enligt Svante Hultqvist.

– Badhusets ursprungsidé är ju att Sverige och Stockholm kommer att få en attraktion world wide som inget annat land kan stoltsera med. Stockholm skulle bli enda huvudstaden på hela planeten där man badar och simmar mitt i city, säger han.

Afram Yakoub
afram.yakoub@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista