Hörselskador drabbar allt fler

Antalet hörselskadade i Sverige ökar kraftigt. I dag har drygt en miljon människor en känd hörselskada och om ökningen fortsätter i samma takt kan ytterligare en halv miljon drabbas inom fem år.

– Jag tycker att det är väldigt oroväckande, det tyder på att vi belastar våra sinnen väldigt hårt. För hårt, säger Maria Blom, projektledare på Ammot, Artister och musiker mot tinnitus.

Hög musik, barnskrik och buller kan ge hörselskador. I dag är mer än 1,1 miljoner personer i Sverige drabbade, men Sten Hellström, verksamhetschef på Hörselkliniken på Karolinska institutet, tror att mörkertalet är stort och att ytterligare en miljon människor kan vara drabbade.

Maria Blom, själv musiker är själv drabbas av hörselskada.

– Staden är jobbig för mig. Trafik, tunnelbanetjut, bussarna som går igen med ett pysande. Det är som att sätta en kniv i skallen, ungefär. Och så har jag tinnitus också, berättar hon.

Tydlig ökning
För tjugo år sedan var andelen hörselskadade 10 procent och vid den senaste mätningen 14 procent. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer 1,6 miljoner vara hörselskadade om fem år.

Men det kan också handla om att människor upplever att de hör sämre i dag än tidigare, eftersom det finns så mycket bakgrundsljud i samhället, som bilar, musik och buller.

– Den sammantagna mängden har ökat så otroligt. Tystnaden har minskat.

Vilka konsekvenser tror du att det kan få på sikt?

– Jag tror att hörselskadorna bara kommer att öka om vi inte gör något drastiskt, säger Maria Blom

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista