Glenn Hysén invigde Pride

På onsdagen invigningstalade fotbollslegenden Glenn Hysén på Prideområdet i Tantolunden. Han inledde talet med att bemöta den kritik han har fått för att han tidigare har slagit en man som han kände sig ofredad av på en flygplats i Frankfurt.

– För att slutligen spola ner rallarsvingen på Frankfurts flygplats i toaletten var det inte så att jag ”knackade ner en bög”. Det tar jag direkt avstånd från. Det som hände var mycket olyckligt och i själva verket blev jag lite rädd. För en okänd person kom bakom mig och tog mig på kuken utan att jag själv ville det, sa Glenn Hysén i talet.

– Jag är inte stolt över att jag sopade till honom, men jag är väldigt stolt över att jag har en integritet och att jag reagerade.

Bland åskådarna fanns blandade reaktioner på talet.

– Jag tyckte att han var jättebra, att han klargjorde i början det som var oklart kring när han slog en kille på flygplatsen. Jag tycker han gav en bra förklaring. Sedan tar han upp viktiga saker. En perfekt invigningstalare, säger en besökare.

– Jag vet inte riktigt. Jag är fortfarande lite dubbel. Det var bättre än jag trodde, säger en annan i publiken.

Vad menar du med lite dubbel?

– Det är svårt att stryka ut det han gjorde mot den där killen.

Glenn Hysén avslutade med att prata om det som stora delar av hans tal handlade om, nämligen tolerans.

– Alltför få av oss som älskar idrott orkar ifrågasätta idrottens värderingar. Därför har vi vuxna inom idrotten ett särskilt ansvar för att fostra alla unga tjejer och killar i ett tillåtande och fördomsfritt klimat, sa han.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista