Läktarstök avbröt Hammarbymatch

Uppdaterad 11:38
Matchen mellan Hammarby och Malmö FF på Söderstadion på onsdagen slutade 1-0 till Hammarby, men fick avbrytas två gånger efter att Hammarbyfans kastat in saker på planen.

I och med segern ligger Hammarby på femte plats i tabellen, fyra poäng efter ledande Elfsborg.

Hammarby är den klubb som under förra året fick mest böter av fotbollförbundets disciplinnämnd.

Den enskilt största summan fick klubben betala när flera personer sprang in på planen i samband med derbymatchen mot Djurgården i slutet av augusti.

Förlorade poäng
Den matchen fick avbrytas och klubben fick poängavdrag. Så blir det förmodligen inte den här gången, men det kan bli kännbara böter.

Fotbollförbundets disciplinnämnd, som handlägger ärendet, kommer att ta upp ärendet så snart som möjligt och inom några veckor ska ett beslut ha kommit.

Matchen avbröts tillfälligt när publiken kastade in föremål på planen, bland annat flaskor och mynt, men kunde senare fortsätta.

Vill ha hårdare lag
Men det är inte ovanligt att det kastas in saker på planen. Germund Nilsson, domarkonsulent på förbundet säger att det händer varje match och att han vill ha hårdare lagar för att kunna straffa de som förstör.

Han menar att det fungerat bra i England, där de fått bättre kontroll efter många år av huliganism och problem. Bland annat genom att det är möjligt med fängelsestraff för dem som beträder planen. Förbundet har uppvaktat Justitiedepartementet i frågan.

Det ska nu skrivas rapport på händelsen och sedan ska Hammarby få möjlighet att uttala sig, innan det kan bli aktuellt med ett beslut om det blir böter för klubben.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista