Trafiken minskade med trängselskatten

När trängselskatten återinfördes i Stockholm var det lugnt i trafiken. Det konstaterade Vägverket, Stockholms stad och SL när de träffades för att sammanfatta det första dygnet.

– Vi såg ju ingenting med blotta ögat igår, med säkerhet. Men idag när vi tittar på siffrorna och jämför med måndag och tisdag kan vi se att på onsdagen har trafiken minskat med omkring 20 procent, säger Louis Jarn Melander, informationsansvarig på Vägverket.

Vad ska ni göra med siffrorna?

– Det är jättefarligt att dra några snabba slutsatser. Vi har sommartrafik som är väldigt liten, och vi kan inte dra några långtgående slutsatser av vad vi såg första dagen. Men det som är intressant är att vi hade en trafikminskning kring 20 procent, och det är i nivå med vad vi hade vid försöket med trängselskatt.

Precis som vid försöket 2006 minskade trafiken på onsdagen. 238 000 fordon åkte genom tullarna förra dygnet och det beräknade skattebeloppet blev 2 miljoner kronor.

Nöjd myndighet
På Vägverket sammanfattar man det första dygnet som ”utmärkt”.

– Jag tycker att det har fungerat bra. För vår del har det rullat på. Vi har inte sett några större problem, utan det har fungerat precis som det ska, säger Birger Höök, chef för Vägverkets trafikregister.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista