Narkotikaproblemet växer i Södertälje

Narkotikatillslagen har ökat markant i Södertälje efter att polisen där inlett en medveten satsning mot narkotikabrott. Men enligt polisen beror ökningen inte bara på satsningen, utan även på att mängden narkotika har ökat.

– Vi har sett en ökning på hasch och en ökning på kokain. Från dem som jobbar på soc hör vi att det finns mer narkotika ute just nu. Då agerar vi också därefter. Vi försöker göra aktioner mot narkotika, säger Lennart Kanth, chef för spanings- och narkotikaroteln i Södertälje.

Så sent som i torsdags dömdes fem män i Södertälje till fängelse för kokainmissbruk. Flera av dem är småbarnsföräldrar.

Narkotikan ökar i Södertälje, men även på andra håll i landet menar polisen. Just i Södertälje har anmälningarna för narkotikamissbruk tredubblats under en tolvmånadersperiod i jämförelse med samma period förra året.

Tonåringarna Fadi och Elias i Södertälje berättar att det är enkelt att få tag i narkotika där.

– Det går att fixa väldigt snabbt.

– Jag tror att tillgängligheten har ökat, och att det kryper ner i åldrarna. Alla har alltid kunnat få tag på det om man är ute efter det. Men nu är det yngre som vill. Därför blir det fler personer.

Afram Yakoub
afram.yakoub@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista