Kristen friskola anmäls till HomO

RFSL Ungdom anmäler Andreasgymnasiet till HomO och till Skolverket efter SVT:s rapportering om att eleverna får lära sig att homosexualitet är en synd och att det är fel med abort.

– Skolor ska arbeta förebyggande mot mobbning och diskriminering och trakasserier på grund av bland annat sexuell läggning. Vi ser det som att den här typen av skolor som helt uppenbarligen inte delar den värdegrunden, det behöver åtgärdas och det är därför vi anmäler. Vi vill verkligen lägga en emfas på hur allvarligt vi ser på det här, säger ordföranden Alex Fridunger.

Anser sig felciterad
Margareta Sundbom, rektor på Andreasgymnasiet säger till radio stockholm att anmälan utgår från att TT har rapporterat att Margareta Sundbom ser problem med hur sexuella lever. Detta menar Margareta Sundbom, har hon aldrig sagt. Vad hon däremot har sagt, menar hon, är att de betonar att diskriminering inte är okej.

Däremot läser de bibeln på morgonmöten i skolan och då framkommer syndbegreppet med homosexuella, berättar hon. Hon anser ändå inte att deras undervisning främjar diskriminering. 

Hårdare kontroller
Nu vill skolminister Jan Björklund se tidigare och hårdare kontroller av de religiösa friskolorna.

– Vi måste vara väldigt noggranna från samhället både när vi beviljar tillstånd och mycket tuffa inspektioner.

I höst tänker skolminister Jan Björklund föreslå ökade befogenheter för skolinspektionen för att den ska kunna upptäcka fel tidigt och kunna stänga skolor som bryter mot reglerna, utan att det ska dra ut på tiden.

Marie Hélene Ahnborg från Skolverket håller med skolministern.

– Skolverket har gått till regeringen med en önskan om att få ökade befogenheter, till exempel när det gäller att stänga skolor med omedelbar verkan, säger Marie-Hélene Ahnborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista